december 10, 2020

Rotterdam Ahoy uitgebreid met internationaal congrescentrum en muziek-/theaterzaal

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM Stage zijn opgeleverd. Met deze uitbreiding beschikt Rotterdam Ahoy over 35 extra zalen voor (internationale) congressen en bijeenkomsten. Bijzonder aan RTM Stage is dat het dient als muziekzaal voor concerten en als theater/auditorium. De oplevering van het pand is een belangrijke stap voor Hart van Zuid.

Gemeente Rotterdam en het consortium Ballast Nedam en Heijmans werken samen in het gebiedsontwikkelingsproject Hart van Zuid aan een volwaardig stadscentrum voor Rotterdam Zuid. Ramon Janssen, directeur bouw bij Hart van Zuid: “Met de ingebruikname van het RACC en RTM stage wordt opnieuw een mijlpaal bereikt in de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. We zijn blij dat deze belangrijke functies worden toegevoegd aan het gebied.’’

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “De prachtige nieuwbouw van Ahoy maakt Hart van Zuid nog meer een stadscentrum. In coronatijd kijken mensen er reikhalzend naar uit om samen te winkelen, te sporten, naar een concert te gaan en uit te gaan eten. Dit kan straks allemaal in Hart van Zuid. De uitbreiding van Ahoy helpt de stad te groeien als zakelijke reisbestemming voor congressen en events. Zodra de vraag weer aantrekt is Rotterdam er klaar voor.’’

Uitbreiding Rotterdam Ahoy

De nieuwbouw, door Kraaijvanger Architects ontworpen, vormt de nieuwe entree van Rotterdam Ahoy. Het RACC beschikt over 35 zalen, variërend voor 50 tot 1.000 personen. RTM Stage is de grootste zaal van het gebouw. Deze ruimte kan gebruikt worden als muziekhal voor 7.800 bezoekers (een zogenoemde midsize arena) en als theater/auditorium. Met een capaciteit van 2.750 plaatsen (en in XL-variant 4.000 plaatsen) is RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.

Een andere bijzondere ruimte in het gebouw is de expofoyer ‘De Rotterdam’ op de 3e etage. Vanuit deze ruimte kijk je uit over de skyline van de binnenstad van Rotterdam. Bar Restaurant Seventy One, vernoemd naar het openingsjaar van Ahoy, verwelkomt straks bezoekers aan het Ahoyplein. De nieuwbouw staat in directe verbinding met de rest van de evenementenaccommodatie waardoor op verschillende manieren combinaties met andere ruimtes in het gebouw gemaakt kunnen worden.

De opening van het gebouw zal later in 2021 gevierd worden, in hetzelfde jaar dat Ahoy 50 jaar bestaat. Jolanda Jansen, Algemeen directeur Rotterdam Ahoy zegt: “Het is een compleet ander jaar dan we vooraf hadden beoogd, maar dat geldt voor iedereen. Desalniettemin zijn we ongelofelijk trots op het werkelijk prachtige nieuwe gebouw dat onze bezoekers vanaf nu welkom heet. Na jaren van voorbereidingen en bouwen, staat het er nu en dat is geweldig. We kijken uit naar het ontvangen van alle bezoekers aan congressen, events en concerten; dat is waarvoor dit gebouw er staat.”

Architectuur

Het nieuwe gebouw maakt van de voorheen open vlakte voor de evenementenaccommodatie een stadsplein. Bij de totstandkoming van het ontwerp speelden twee uitgangspunten een hoofdrol: beleving en oriëntatie. David Hess, architect partner bij Kraaijvanger Architects zegt: “Het gebouw moet bijdragen aan de beleving van een bijzondere ervaring. De architectuur heeft als doel om op een rustige manier te verrassen. Een verrassing die het evenement moet ondersteunen en niet overstemmen.” Dit is niet bereikt door bijvoorbeeld toepassing van felle kleuren of wilde vormen maar door zijn maat. Op 250 meter is het gebouw vanuit de Gooilandsingel al te zien. De zwarte gevel sluit aan bij de stoere uitstraling van de bestaande accommodatie.

Hart van Zuid

De grootschalige kwaliteitsverbetering van Hart van Zuid voltrekt zich in een hoog tempo. Zwemcentrum Rotterdam en Theater Zuidplein met vestiging van Bibliotheek Rotterdam zijn al in gebruik. Er volgen nog een uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. De buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. De centrale as in het gebied, de Gooilandsingel, wordt autovrij gemaakt en ingericht als een promenade voor voetgangers.

 

Rol Nelissen ingenieursbureau

Wij zijn bij het project betrokken geweest als adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. De advieswerkzaamheden bestonden uit het formuleren van de outputspecificaties waarbij de exploitatie cruciaal was. Parallel realiseerden we de verduurzaming van de warmte- koudeopwekking van het gehele complex.