sportcomplex Drieburcht te Tilburg

Het nieuwe sportcomplex bestaat naast een wedstrijdbad en twee doelgroepenbaden uit een sporthal met drie sportzalen conform NOC/NSF normering en een fitnesscentrum. Naast deze sportfuncties biedt het gebouw ruimte aan een horecagelegenheid, buitenschoolse kinderopvang en de benodigde kantoor-/ vergaderfaciliteiten. Het ambitieniveau van de gemeente lag hoog, waarbij duurzaamheid en exploitatie nadrukkelijke speerpunten zijn geweest in de uitwerking van het plein. De gemeente Tilburg is mede initiatiefnemer bij de ontwikkeling van de GPR-module, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen in kaart te brengen. Aangezien er nog geen norm bestond voor een dergelijk sportcomplex, is besloten om Sportcomplex Drieburcht als referentieproject te gaan gebruiken voor een specifieke GPR-module ten behoeve van sportaccommodaties.

De installaties die bij het Sportcomplex Drieburcht zijn toegepast om o.a. het binnenklimaat op het gewenste niveau te brengen, zijn zoveel mogelijk duurzaam ingezet om het energieverbruik te reduceren. Zo is er onder andere hoogwaardige warmteterugwinning uit de luchtbehandeling t.b.v. het voorverwarmen van lucht in de winter door toepassing van geïntegreerde warmtepomptechniek en zitten er toerenregelingen op pompen voor zwembad- en werktuigbouwkundige installaties en toerenregeling op luchtbehandelingskasten waar mogelijk geregeld op basis van CO2 of luchtvochtigheid.

ArchitectVenhoevenCS architecture+urbanismRol Nelissenadviseur installaties en bouwfysicaOpleveringnovember 2013Functiesporthal en zwembadOppervlakteca. 12.212 m²

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op