Schoenmuseum Waalwijk

In het oude gemeentehuis van de gemeente Waalwijk wordt het schoen- en leermuseum gehuisvest. Het oorspronkelijke deel van het gemeentehuis wordt verbouwd en op de plaats van de voormalige binnentuin wordt een nieuw atrium gerealiseerd. Voor een deel heeft de bestaande bouw een monumentale status. De bestaande bouw wordt vrijwel geheel gestript (zowel qua bouw als installaties), ingrijpend aangepast en hoogwaardig/duurzaam afgewerkt. Aan de bestaande bouw wordt d.m.v. nieuwbouw circa 300 m2 vloeroppervlakte uitbreiding gerealiseerd.

Het historische, monumentale bouwdeel uit 1935 zal niet worden uitgebreid of nageïsoleerd. Voor het bouwdeel uit 1985 zal het glas vervangen worden voor HR++ met U = 1,65 W/m2K en het dak zal voorzien worden van een nieuwe laag isolatiemateriaal. Door het isoleren van een gebouw worden warmteverliezen verlaagd en zal het comfort binnen het gebouw tevens verbeteren.

In overleg met de architect is invulling gegeven aan het brandveiligheidsconcept. Het uitgangspunt is dat er maximaal 600 mensen het museum bezoeken inclusief nog ca. twintig medewerkers. Ten aanzien van vluchten zijn drie verschillende bezettingsscenario’s en het gelijktijdig gebruik van museum en de evenementenruimten op de eerste en tweede verdieping van het gebouw nader uitgewerkt.

 

beelden: Civic public architecture

ArchitectCivic public architectureRol Nelissenadviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheidOpleveringnovember 2021FunctiemuseumOppervlakteca. 3.000 m2, waarvan 2.700 m2 bestaand en 300 m2 nieuwbouw

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op