Museum voor Nederlands Modern Realisme Museum MORE

Het museum is gebouwd bij het voormalige gemeentehuis van Gorssel, waarbij het monumentale deel intact is gebleven en een nieuwe functie heeft gekregen van museumcafé en evenementenzaal. De nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie biedt het museum ook ruimte aan wisselende exposities.

Vanwege de verhoogde eisen aan het binnenklimaat in de museumzalen wordt de verse lucht gebaseerd op de aanwezige mensen in het museum en wordt de lucht in de zalen zelf door middel van recirculatie op het juiste conditie gehouden. De verse luchttoevoer wordt per zaal en centraal gemeten maar centraal geregeld. Het gehele gebouw is voorzien van een WKO installatie met warmtepompen. De volledige installatie is vraaggestuurd uitgevoerd zodat er geen onnodige energie verbruikt wordt maar dat het hoogwaardige binnenklimaat wel gewaarborgd blijft. De WKO installatie verzorgt in de zomer vrije koeling, deze wordt ook gebruikt voor het ontvochtigen. De koelbatterijen in de luchtbehandelingskasten zorgen voor de koeling in de verschillende ruimten en houden ook de relatieve vochtigheid in de ruimten constant.

Voor de museumzalen, entreegebied , passages en brasserie zijn in overleg met de architect voorzieningen getroffen die zorgen voor een rustig akoestisch klimaat in het gebouw. De grote glazen oppervlakken zijn zonwerend uitgevoerd, het glazen dak boven de passage is daarvoor voorzien van een print. Een aantal zalen staan in open verbinding met elkaar. Voor deze zalen is in overeenstemming met de brandweer een gelijkwaardige oplossing bedacht waarmee deze openheid is behouden.

 

foto’s Luuk Kramer

ArchitectHans van Heeswijk architectenRol Nelissenadviseur installaties, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheidOpleveringjuni 2015FunctiemuseumOppervlakteca. 4.500 m2 b.v.o.

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op