Meldkamer Apeldoorn

De nieuwe Meldkamer Oost-Nederland (5.668 m2) is een gecombineerde Politiehuisvesting en 112-meldkamer voor vijf veiligheidsregio’s. Het multifunctionele gebouw bestaat uit publieksgebied, werkgebied (kantoorruimte) en een meldkamer. Het gebouw wordt gebruikt door de Landelijke Meldkamer Oost Nederland inclusief SGBO, Team Technisch Toezicht van de Nationale politie (TTT) en Regionaal Coördinatie Centrum van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Het multifunctionele politiekantoor bestaat uit publieke en gesloten gedeelten en omvat een publieksgebied, kantoorruimte en een meldkamer. De kantoorruimte heeft zowel aanlandgebieden met open samenwerkruim-te, meerpersoonswerkplekken, concentratie werkplekken, vergaderruimtes en briefingruimtes.

Voor de opwekking van de warmte en koude wordt gebruik gemaakt van een WKO opslag in de bodem gekoppeld aan warmtepompen. De kantoren, vergaderzalen en de overige verblijfsruimten in het gebouw zijn voorzien van verwarming door middel van klimaatplafonds in combinatie met voorverwarmde lucht. De klimaatinstallatie van de meldkamer (24 uursbedrijf) is verdeeld in 2 zones die elk zijn voorzien van opnemers voor het meten van de temperatuur, de CO2-concentratie en de luchtvochtigheid (RV). We hebben simulaties uitgevoerd om het thermisch comfort in de ruimten te toetsen aan de eisen in het programma van eisen. Het gehele gebouw is voorzien van energiezuinige LED-verlichting met infrarood- en daglicht sensoren. De meldkamer is voorzien een dynamische verlichtingsinstallatie, die automatisch de lichtkleur en lichtintensiteit varieert.

Groei, krimp, verhuizing van teams, maar ook nieuwe technologieën en werkwijzen vroegen om een modulair opgebouwde plattegrond met een goede basis infrastructuur (op elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en ICT gebied) waarop uitgebreid en aangepast kan worden. Het gebouw is flexibel indeelbaar door de grote overspanning. Door plaatsing van de luchtbehandelingskasten direct achter de meldkamer is het installatietraject zeer efficiënt terwijl het wel aan het oog onttrokken wordt door doorzetting van de gevelschil. Het gebruik van computervloeren voor de meldkamer en data- en elektragoten voor de kantoorvloeren zorgt voor de benodigde flexibiliteit en toekomstbestendigheid.

Om (Activiteit Gerelateerd Werken) te faciliteren is er een flexibele werkomgeving gerealiseerd, variërend van een concentratie-werkplek, wanneer bijvoorbeeld aan een dossier moet worden gewerkt, tot een crisisruimte waar snel kan worden geschakeld.

ArchitectCepezedRol Nelissenadviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheidOpleveringoktober 2022Functiekantoor en meldkamer PolitieOppervlakte5.700 m2

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op