kliniek Antes en Albeda opleidingsinstituut te Poortugaal

Op het zogeheten Deltaterrein aan de Oude Maas in Poortugaal is een kliniek voor langdurige psychiatrische zorg gerealiseerd. Dit gebouw is de eerste stap in de ingrijpende transformatie van de locatie naar een GGZ-zorgcampus. De kliniek biedt plaats aan 144 individuele wooneenheden, vormgegeven als ‘micro-appartementen’ met kookgelegenheid en sanitaire cel. De bewoners kunnen naar wens zelfstandig koken en eten, dan wel gebruik maken van de groepsvoorzieningen. Tevens is in het pand een opleidingsinstituut voorzien van Albeda. Zo krijgen studenten voor de opleiding tot verpleegkundige optimaal praktijkgericht les.

De nieuwbouw bestaat uit een begane grond (deels ondergronds) en een drietal bouwlagen daar bovenop. Op de begane grond zijn algemene ruimten en de entree voorzien. Op de bovenliggende bouwlagen zijn de zit-/slaapkamers voor cliënten, gezamenlijke woonkamers en bijbehorende algemene ruimten gesitueerd.

Alles aan dit woon-zorggebouw staat in het teken van het ‘Healing Environment’, een gezonde omgeving gebaseerd op fysieke zaken als frisse lucht en daglicht overal in het gebouw. De goede akoestische voorzieningen en geluidsisolatie zijn overal doorgevoerd.

Voor de primaire energieopwekking is gebruik gemaakt van seizoensopslag in de bodem middels WKO (warmtekoude opslag). In winterbedrijf wordt met een warmtepomp de temperatuur uit de bodem opgewaardeerd tot een laagtemperatuur verwarmingssysteem.

 

foto’s eentien architecten

Architecteentien architectenRol Nelissenadviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheidOpleveringmaart 2020Functiezorgcomplex en onderwijsOppervlakte11.000 m2

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op