HAS te ’s-Hertogenbosch

De HAS wilde graag hun huidige gebouw upgraden, met name ten aanzien van het binnenklimaat en duurzaamheid. Nadere studie door het College van Bestuur en RHKDHV heeft de HAS doen besluiten te onderzoeken of het huidige hoofdgebouw beter benut kon worden. Hierop is het onderzoek ‘’Fit For Use’’ gestart. Het plan Fit For Use richt zich op een verbeterde roostering van lesruimten en het implementeren van het Nieuwe Werken in de kantooromgeving.

De aanpassingen in de installaties bestonden uit het verbeteren van de ventilatie, verwarming en regelbaarheid van het binnenklimaat. Ook de duurzaamheid van de installaties is vergroot, onder andere door aan te sluiten op een WKO systeem en het toepassen van warmteterugwinning in de luchtbehandeling. De verlichting is vervangen door LED verlichting, hiermee wordt naast duurzaamheid voldaan aan de verlichting eis Klasse B Frisse Scholen. Ook is het volledige pand voorzien van nieuwe ventilatie om te kunnen voldoen aan Frisse Scholen Klasse B. Aangezien de school tijdens de uitvoering in bedrijf is gebleven (waarbij de planning van de lesblokken leidend was), was de fasering waarin de uitvoering plaatsvond erg belangrijk.

ArchitectArchitektenburo van MeerendonkRol Nelissenadviseur installaties, bouwfysica en brandveiligheidOpleveringnovember 2016FunctieonderwijsOppervlakteca. 10.000 m2 b.v.o.

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op