Hart van Zuid Rotterdam

Voor Hart van Zuid in Rotterdam zijn we betrokken bij het begeleiden en controleren van de ontwerpprocessen en de uitvoering van de vier gebouwen. Hierbij gaat het om het toekomstbestendig maken van de beurshallen 2 t/m 6 van Ahoy, de realisatie van een zwembad, een kunstenpand en een congrescentrum met RTM stage.

De oudere beurshallen van Ahoy worden gerenoveerd en geschikt gemaakt voor het hedendaagse gebruik. De luchtbehandelingsinstallaties worden vernieuwd en voorzien van koeling, er worden nieuwe sanitaire groepen en horeca outlets gemaakt, er wordt een sprinkler installatie aangebracht en de brandmeldinstallatie wordt geheel vernieuwd.

Het oude stadkantoor Zuid is verbouwd tot een nieuw overdekt zwembad. Hierin is het eerste 50 meter bad in Rotterdam en een groot instructiebad ondergebracht. Ook is er ruimte voor kantoren, horeca en winkels. In de zwemzalen heerst een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Doordat de bestaande gevels deels gehandhaafd zijn, was de zonering en detaillering een cruciaal punt tijdens het ontwerp en de uitvoering. Voorkomen moest worden dat ongewenste koudebruggen zouden ontstaan.

In de nieuwbouw van het kunstenpand worden drie zalen van verschillende grootte gerealiseerd voor theater Zuidplein, wordt een bibliotheek gehuisvest en komt een horeca voorziening met een tiental foodcourts. Het pand krijgt een zeer in het oog springende gevel, die tevens bijdraagt aan de zonwering voor de entreehal en foodcourts.

Op het voorplein van Ahoy wordt het nieuwe internationale congrescentrum gebouwd. In dit gebouw wordt de RTM stage gerealiseerd die zowel als auditoriumzaal, theaterzaal als ook met een vlakke vloer voor concerten, dance feesten en beurzen gebruikt kan worden. Daarnaast worden meer dan 30 zalen gerealiseerd met capaciteiten van 50 tot 1.000 personen. Ook wordt een expo foyer en banquet keuken geïnstalleerd met een capaciteit van meer dan 3.000 couverts. Met deze uitbreiding zal Ahoy de grootste congreslocatie van Nederland worden.

 

beeld Kraaijvanger Architects / foto © Ronald Tilleman

ArchitectKraaijvanger Architects en de Zwarte HondRol Nelissenadviseur, installaties, bouwfysica en brandveiligheidOpleveringbegin 2021Functiezwembad, congrescentrum, RTM stage, kunstenpandOppervlaktezwembad ca. 15.000m2, congrescentrum ca. 28.000m2, RTM stage ca. 5.000m2, kunstenpand ca. 10.000m2.

Onze expertise in slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen nodig?

Neem dan contact op