Expertises

ontwerpen Smart Buildings

Moderne klimaat- en regelinstallaties zitten tegenwoordig boordevol sensoren en ‘voelsprieten’, die een ongekende hoeveelheid data genereren. De kunst van Smart Building is om deze datastromen zodanig te verwerken, dat het primaire proces in het gebouw optimaler gefaciliteerd kan worden.

Smart Building kan alleen meerwaarde bieden, indien dit aansluit bij de gebruiker en zijn gedrag. Inzicht verkrijgen in de behoeftes van de gebruikers is dan ook de eerste stap die wij zetten. We doen dat door workshop- en brainstormsessies te houden, waarin we de gebruikers expliciet te vragen na te denken over hoe hun ideale werk-, onderzoeks- en studeeromgeving eruit ziet en welke tekortkomingen ze in hun huidige werk/studeeromgeving tegenkomen die hun productiviteit remt. Vervolgens destilleren we daaruit een Programma van Eisen en functionaliteitenmatrix voor de Smart Building toepassingen. Dit vormt de basis voor het ontwerpproces en de te meten datastromen en te overwegen technologieën.

Flexibiliteit in schakelen van verlichting, binnenklimaat, het reserveren van ruimten en werkplekken kan via WIFI en/of een netwerk van Bluetooth-Low-Energy nodes, waarop mobiele apparaten, zoals smartphones, laptops, tablets en VOIP telefoons gekoppeld kunnen worden. Middels een Smart Building Platform wordt het mogelijk om slimme software-toepassingen, sensoren en mobiele devices met het gebouwnetwerk te koppelen. Zo kan de gebruiker zijn of haar persoonlijke, digitale werkomgeving overal binnen en buiten het gebouw oproepen en is de technische infrastructuur uitgerust voor activiteitengericht werken en voorbereid voor Smart Building.