zorg- en spilcluster De Toeloop te Eindhoven

2476-003
2476-001
2476-004
2476-005
2476-002

Het Spilcluster bevat educatieve en algemene functies zoals buurt- en sportfuncties, een peuterspeelzaal, kinderdagopvang, sporthal en speelzaal en een multifunctionele ruimte. Boven deze functies ligt een aantal jongerenwoningen, compacte appartementen en duplexwoningen. Het Zorgcluster, dat bestaat uit kleine en grotere luxe wooneenheden, is fysiek verbonden met het bestaande complex via een nieuw gebouwde verbinding. Het bevat o.a. een huisartsenpraktijk , apotheek en een gezondheidscentrum. Op de verdiepingen zijn appartementen gelegen.

Het combinatiegebouw kent maar liefst 9 gebruikers. De ruimten worden multifunctioneel gebruikt. De school kan in de toekomst ruimten op de verdieping die nu gebruikt worden als lerarenkamer, vergaderruimte etc. als klaslokaal gebruiken. Door de goede ontsluitingsmogelijkheden zijn de functies apart te bereiken en afsluitbaar. Het gebouw heeft een betonnen schijvenstructuur, daarbij hebben de wanden een brede wapeningsvrije zone zodat in de toekomst ruimten samengevoegd kunnen worden en het gehele gebouw een andere functie kan krijgen.

Bij de keuze van materialisering van het gebouw heeft duurzaamheid een rol gespeeld. De gevels bestaan uit baksteen, er is een betonskelet toegepast in verband met flexibiliteit in de toekomst.

Het ontwerp is compact, daarbij is de thermische schil zodanig gesitueerd, dat energieverlies vanuit de verwarmden ruimten beperkt blijft. De scheiding tussen de trappenhuizen, traforuimte, berging etc. en de verwarmde ruimten is voorzien van een goede thermische isolatie. Daarnaast is zeer veel aandacht besteed aan de materialisering van de sportzaal op de verdieping. Het is van uitermate groot belang dat er onder deze zaal ook een comfortabel akoestisch klimaat aanwezig is. Gezien het grote oppervlak, zijn er diverse ruimten onder de sportzaal aanwezig, waaronder ook geluidgevoelige functies. De school is voorzien van mechanisch gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Er is door Nelissen Ingenieursbureau op een hoogwaardig niveau conceptueel meegedacht over oplossingen en ontwerpen.

zorg- en spilcluster De Toeloop te Eindhoven
Hurks Bouw & Vastgoed
Categorieën: Zorgen, Wonen, Onderwijs,

Architect: Mecanoo architecten b.v.
Oppervlakte: zorgcluster ca. 18.000 m2 b.v.o.; spilcluster ca.5.000 m2 b.v.o.

Zoektermen: nelissen ingenieursbureau, Toeloop, eindhoven, multifunctioneel, duurzaamheid, gebalanceerde ventilatie, warmteterugwinning,


\