Stadshuis te Nieuwegein

nelissen_ingenieursbureau_stadshuis_nieuwegein
nelissen_ingenieursbureau_stadshuis_nieuwegein
nelissen_ingenieursbureau_stadshuis_nieuwegein
nelissen_ingenieursbureau_stadshuis_nieuwegein
nelissen_ingenieursbureau_stadshuis_nieuwegein
_DSC0647
_DSC0715
2630.003
2630.001
IMG_6368
IMG_6367
DSCN2380kopie - kopie
IMG_6419

In Nieuwegein is het Stadshuis gebouwd, waarin de Centrale Bibliotheek, het maatschappelijk centrum, het centrum voor beeldende kunst, een aantal winkelfuncties en een parkeergarage in één gebouw gehuisvest zijn. In het Stadshuis is daarom een atrium bedacht om deze functies met elkaar te verbinden. Dit atrium loopt van de openbare verkeersruimte in zijn geheel door tot het restaurant op de vierde verdieping, waarbij alle functies met elkaar in open verbinding zijn gesteld. Enkel op de derde verdieping zijn de gemeentekantoren en de raadzaal bouwkundig afgescheiden van het atrium. Het integreren van alle genoemde functies met hun specifieke eigenschappen, gebruikstijden, toegangscontrole en eisen in combinatie met de gewenste flexibiliteit vormde bij dit ontwerp een grote uitdaging.
 
Stadshuis Nieuwegein is een gebouw dat zich kenmerkt door de hoge mate van integraal ontwerp en de daaruit voortvloeiende optimale kwaliteit. Vanwege de open structuur van het atrium vormen zich vooral uitdagingen op het gebied van akoestiek, comfort en brandveiligheid. Door diverse simulaties heeft Nelissen ingenieursbureau duidelijke randvoorwaarden gesteld aan deze ruimte waarbij het behoud van het open karakter is gewaarborgd. Ten aanzien van het comfort zijn alle installaties opgenomen in 4 "superkolommen". De installaties zijn hierin weggewerkt zonder esthetische belemmering en met behoud van de zeer strenge comforteisen. Hiervoor zijn verdringingsventilatiesystemen in combinatie met vloerverwarming en -koeling toegepast. Bovendien heeft het installatieontwerp bijgedragen aan een reductie van 15% van de vereiste energieprestatie. De opzet, structuur en flexibiliteit is zo ontworpen dat alleen bij gebruik van de ruimten energie wordt gebruikt. Indien een medewerker overwerkt op een bepaalde verdieping zal alleen de betreffende zone waar de medewerker zich bevindt worden geklimatiseerd en de verlichting zal branden in het vertrek inclusief de verkeersruimte hiernaartoe. Ook voor de trouw- /raadzaal en overige functies is deze systeemopzet doorgevoerd waarmee een verdere energiebesparing wordt gerealiseerd en flexibiliteit verankerd is in de installatiestructuur. Het Stadshuis is verder voorzien van een aansluiting op een warmte- /koude-opslaginstallatie en maakt gebruik van een warmtepomp om het gebouw te verwarmen. Dit project demonstreert de vaardigheid van Nelissen ingenieursbureau b.v. op het gebied van installatietechniek en bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid in optima forma.
 

Stadshuis te Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
Categorieën: Werken, Duurzaamheid, Recreatie, Specials,

Architect: 3XN Denemarken
Co architect: ABT bouwkunde te Delft
Oppervlakte: ca. 27.000 m²

Zoektermen: nelissen ingenieursbureau, stadshuis nieuwegein, centrale bibliotheek, integraal ontwerp, akoestiek, comfort, Brandveiligheid, verdringingsventilatie, warmte-/koudeopslag,


\