sportcomplex Drieburcht te Tilburg

IMG_3692
IMG_3725
IMG_3771
IMG_3780
IMG_3711
IMG_3776
Drieburcht_facade_VenhoevenCS
Drieburcht_back-facade_VenhoevenCS1
Drieburcht_instruction-pool_VenhoevenCS
Drieburcht_from-park_VenhoevenCS

Het nieuwe sportcomplex bestaat naast een wedstrijdbad en twee doelgroepenbaden uit een sporthal met drie sportzalen conform NOC/NSF normering en een fitnesscentrum. Naast deze sportfuncties biedt het gebouw ruimte aan een horecagelegenheid, buitenschoolse kinderopvang en de benodigde kantoor-/ vergaderfaciliteiten.
 
Het ambitieniveau van de gemeente lag hoog, waarbij duurzaamheid en exploitatie nadrukkelijke speerpunten zijn geweest in de uitwerking van het plein. De gemeente Tilburg is mede initiatiefnemer bij de ontwikkeling van de GPR-module, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen in kaart te brengen. Aangezien er nog geen norm bestond voor een dergelijk sportcomplex, is besloten om Sportcomplex Drieburcht als referentieproject te gaan gebruiken voor een specifieke GPR-module ten behoeve van sportaccommodaties.
 
De installaties die bij het Sportcomplex Drieburcht zijn toegepast om het binnenklimaat op het gewenste niveau te brengen zijn zoveel mogelijk duurzaam ingezet om het energieverbruik te reduceren:

  • hoogwaardige warmteterugwinning uit de luchtbehandeling t.b.v. het voorverwarmen van lucht in de winter door toepassing van geïntegreerde warmtepomptechniek
  • toerenregelingen op pompen voor zwembad- en werktuigbouwkundige installaties
  • toerenregeling op luchtbehandelingskasten waar mogelijk geregeld op basis van CO2 of luchtvochtigheid
  • hergebruik van douche afvalwater door toepassing van een UF-filtratie-installatie

sportcomplex Drieburcht te Tilburg
gemeente Tilburg
Categorieën: Duurzaamheid, Recreatie,

architect: VenhoevenCS architecture+urbanism
projectmanagement: Coresta Group b.v.
oppervlakte: ca. 12.500 m² 
 


\