scholen- en sportcomplex Nieuw Welgelegen te Utrecht

2578-009
2578-003
IMG_6331
2578-011

Het project Nieuw Welgelegen omvat de nieuwbouw van een multifunctioneel en multicultureel scholen- en sportcomplex te Utrecht. Het gebouw biedt ruimte aan organisaties en verenigingen op het gebied van sport, onderwijs, cultuur en welzijn. In het gebouw bevinden zich een VMBO / MBO school, NOC*NSF sporthal, multifunctionele hal en verhuurbare ruimten.
 
Door de aanwezigheid van diverse gebruikersgroepen, met ieder verschillende gebruikerswensen en -tijden, was het een uitdaging voor het hele ontwerpteam om deze gebruikers allemaal optimaal te huisvesten binnen één gebouw. In het project gaan publieke ruimtes, zoals de sporthal en de multifunctionele hal, waar onder andere bruiloften, culturele evenementen en bijeenkomsten worden gehouden, samen met kantoren. Ten behoeve van de kantoren is onder andere geadviseerd over veiligheid, toegankelijkheid en energiebeheer.
 
Dit project is gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen conform de leidraad ‘’Duurzame gemeentelijke bouwprojecten’’. Deze leidraad geeft onder andere eisen en aanbevelingen, om zo invulling te geven aan de voorbeeldfunctie van de Gemeente op dit beleidsterrein. Eén van de vereisten binnen dit bouwproject betrof het realiseren van een energieprestatiecoëfficiënt die 25% strenger is ten opzichte van het Bouwbesluit. Deze eis is onder andere behaald door het toepassen van energiezuinige installaties, zoals een zonneboiler en een warmteterugwinsysteem. Door middel van betonkernactivering, de directe controle over zonlichttoetreding en het toepassen van decentrale technische ruimtes is het gebouw flexibel in te delen, waardoor de toekomstwaarde wordt verhoogd. Bovendien is met deze maatregelen een energielabel klasse A behaald.
 

scholen- en sportcomplex Nieuw Welgelegen te Utrecht
gemeente Utrecht
Categorieën: Onderwijs, Duurzaamheid,

Architect: AGS Architecten & Planners
Oppervlakte: ca. 15.700 m²
 

Zoektermen: Nieuw Welgelegen, sportcomplex, scholencomplex, energielabel A, NOC NSF sportvloer,


\