Politiekantoor te Woensel

nelissen_ingenieursburea_politiekantoor_woensel_eindhoven
nelissen_ingenieursburea_politiekantoor_woensel_eindhoven
nelissen_ingenieursburea_politiekantoor_woensel_eindhoven
nelissen_ingenieursburea_politiekantoor_woensel_eindhoven


De nieuwbouw van het Politiekantoor Woensel te Eindhoven bestaat uit een kantoorgebouw met twee bouwlagen en een afgesloten binnenterrein met buitenruimten. Het politiekantoor omvat verschillende gebruiksfuncties zoals kantoorfuncties, bijeenkomstfuncties en een arrestantengebied met ophoudkamers en verhoorkamers.
 
Door de specifieke wens van opdrachtgever en architect om een robuust maar transparant en eenvoudig gebouw te realiseren, is de meerwaarde van de integrale ontwerpaanpak van Nelissen ingenieursbureau binnen het ontwerpteam gebleken. Niet alleen afstemming tussen bouwfysische en installatietechnische uitgangspunten, maar ook afstemming met constructies en esthetische wensen hebben bijzondere aandacht gevraagd. De luchtbehandelingsinstallatie voor de begane grond is bijvoorbeeld weggewerkt in de betonnen vloer van de eerste verdieping, die tevens dienst doet als betonkernactivering om een constant basisklimaat op de begane grond te realiseren. De elektrotechnische installaties zijn in speciale gootconstructies in de vloer van de begane grond verwerkt. Op de eerste verdieping zijn de installaties als zichtwerk uitgevoerd, waarbij de afstemming met de bijzondere houten constructiebalken een belangrijk aandachtspunt is geweest.
 
Om een werkbaar akoestisch klimaat te realiseren en de werking van de betonkernactivering te kunnen waarborgen, zijn op de begane grond akoestische eilandplafonds toegepast. Aanvullende wandabsorptie is in de kantoortuinen en de centrale hal toegepast. Op de verdieping is de geluidsabsorptie gerealiseerd door een geperforeerde stalen dakplaat in combinatie met aanvullende absorptievoorzieningen in een gedeelte van de wanden. Speciale aandacht is uitgegaan naar de keuze van de materialisering om een goede interne geluidisolatie tussen de verhoorkamers / ophoudkamers en de omliggende ruimtes te kunnen waarborgen. Door de ruime hoeveelheid glasoppervlak vindt in de vaak diepe kantoortuinen voldoende daglichttoetreding plaats. De eenvoud van het ontwerp heeft ertoe geleid dat een gebouw gerealiseerd is met een minimum aan brand- en rookscheidingen.
 
De energie ten behoeve van de verwarming en koeling wordt opgewekt met een warmte- en koudeopslag (WKO) installatie. Daarnaast is er sprake van een aangenaam en stabiel binnenmilieu met beperkt benodigde luchtventilatie voor het koelen en verwarmen van het gebouw. Maar er zijn meer maatregelen op het gebied van duurzaamheid genomen. Het groene dak kent een aantal positieve eigenschappen. Het heeft een goede isolerende werking, het produceert zuurstof en neemt CO2 op. Het groene dak zorgt ook voor wateropname en zuivering van het regenwater. Verder worden in het gebouw waterbesparende douchekoppen en duurzame bouwmaterialen toegepast.

Politiekantoor te Woensel
Regio Politie Brabant Zuid-Oost
Categorieën: Werken, Duurzaamheid,

opdrachtgever: Regio Politie Brabant Zuid Oost
architect: WillemsenU
projectmanagement: DHV

 

Zoektermen: nelissen ingenieursbureau, politiekantoor woensel, robuust, integrale ontwerpaanpak, betonkernactivering, Willem en U architecten, WKo, duurzaamheid,


\