nieuwbouw faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht

_DSC9662_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9731_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9810_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9802_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9663_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9816_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9727_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9818_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9832_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize
_DSC9821_GEO-Utrecht-20180705_DxO_resize

Wij zijn als BREEAM Expert de integrale kartrekker van duurzaamheid. Naast het realiseren van duurzame toepassingen hebben we ervaren dat de BREEAM-methodiek enorm bijdraagt aan een stuk integrale bewustwoording. Als duurzaamheidadviseur hebben wij bij dit project de verschillende disciplines een spiegel voor gehouden en middels de BREEAM methodiek verplicht om vraagstukken integraal vanuit duurzaamheid te benaderen. Met behulp van goede levenscycluskosten (LCC) analyses zijn vervolgens de beste keuzes gemaakt. Zo zijn er binnen dit project LCC analyses gemaakt op de volgende onderdelen:

  • de constructieopzet; op basis hiervan is gekozen voor Bubbeldeckvloeren (flexibel, geen balken onder de vloer, veel vides t.b.v. daglicht mogelijk, materiaalbesparing, enz.)
  • de gevelopzet: de architect wenste in eerst instantie composiet toe te passen als gevelbekleding, maar op basis van een LCC analyse (milieubelasting, onderhoud, veroudering) hebben we de architect kunnen overtuigen van een andere, betere materiaalkeuze, waardoor de opdrachtgever uiteindelijk een veel beter, duurzamer gebouw krijgt
  • het klimaatprincipe: op basis van de LCC analyses is gekozen voor een individuele regelbaar klimaat per ruimte, veel gebouwmassa, die tevens ook positief werkt voor de hoge geluidbelasting, en de toepassing van een WKO-installatie 
Dat niet alle duurzame voorzieningen direct interessant zijn om toe te passen, omwille van de punten die te behalen zijn binnen BREEAM, bleek uit de LCC analyse van de zonnepanelen. Vooral ten gevolge van de zeer lage inkooptarieven die de Universiteit Utrecht heeft voor elektrische energie bleek de terugverdientijd voor de PV-cellen dermate lang te zijn dat bewust gekozen is om nu nog geen PV-cellen te plaatsen.
 

nieuwbouw faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht
Universeit Utrecht
Categorieën: Duurzaamheid, Onderwijs,

architect: Inbo Architecten
projectmanagement: Universiteit Utrecht
oppervlakte: ca. 15.000 m2 b.v.o


\