Musis Sacrum Arnhem

_DSC7742Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7611Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7575Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7749Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7707Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7551Musis Sacrum-20180423_DxO_resize
_DSC7751Musis Sacrum-20180423_DxO_resize

Het bestaande concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, voor wat betreft omvang en flexibiliteit in zaalopstelling en is daarom gerenoveerd een deels voorzien van nieuwbouw.
 
De bestaande klassieke zaal  is grondig gerenoveerd voor wat betreft installaties en akoestiek, zodat de zaal nu een een comfortabel binnenklimaat heeft, ideeal voor het luisteren naar (klassieke) concerten..
 
Het nieuwbouwgedeelte van Musis Sacrum heeft onder meer een nieuwe concertzaal gekregen met aansluitend een foyer, kantoren en facilitaire voorzieningen. De concertzaal is geschikt voor zowel klassieke voorstellingen (1000 zitplaatsen), popconcerten (2000 staanplaatsen) als kleinere diner- of theatervoorstellingen, door toepassing van onder meer een systeem voor variabele akoestiek en een gedeeltelijk verstelbare zaalvloer.
 
De installaties in de nieuwe concertzaal zijn uitgelegd op flexibiliteit door toepassing van twee separate luchtbehandelingskasten. Door zorgvuldige bouwkundige integratie van de luchtbehandelingsinstallatie en gebruik van onder meer verdringingsventilatie en nozzles is een zeer hoogwaardig en geluidsarm binnenklimaat in de zaal gerealiseerd.
 
Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van een tweetal warmtepompen, waarmee met zeer hoge efficiëntie toch een comfortabel binnenklimaat wordt verkregen. Warmte en koude afgifte vindt onder meer plaats via vloerverwarming/-koeling en via de ventilatielucht. Door zowel warmte als vocht uit de ventilatielucht terug te winnen en een goede schilisolatie toe te passen, wordt veel energie bespaard. Het duurzame karakter van het nieuwe Musis Sacrum wordt verder versterkt door toepassing van een groen dak op de nieuwe zaal.

Musis Sacrum Arnhem
gemeente Arnhem
Categorieën: Renovatie, Specials, Recreatie, Duurzaamheid,

opdrachtgever: gemeente Arnhem
architect: van Dongen Koschuch
rol Nelissen ingenieursbureau: adviseur installaties
credits foto's: Bart van Hoek

Zoektermen: muziekzaal, monumentaal, renovatie,

Bekijk de projectvideo


\