Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE

transformatie van het monumentale, voormalige, gemeentehuis in Gorssel
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE

Het oorspronkelijke deel van het gemeentehuis te Gorssel is gehandhaafd, de achterliggende bouwdelen zijn gesloopt en vervangen door een 2-laags nieuwbouw waar het Museum MORE in gevestigd is. Het ontwerp is van de hand van Hans van Heeswijk architecten. Het voormalige gemeentehuis uit 1914 bevat nu een brasserie en evenementenzaal en is uitgebreid met zeven museumzalen, kantoren en een restauratieatelier. Hans Melchers gaf opdracht dit nieuwe museum voor Nederlands Modern Realisme voor zijn schilderijencollectie te ontwerpen. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie biedt het museum ook ruimte aan wisselende exposities. De diverse ruimten hebben verschillende klimaateisen. Het klimatiseren van de nieuwbouw wordt gedaan door een WKO-installatie met warmtepomp.

Het uitgangspunt voor de renovatie/restauratie van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties was dat deze volledig zijn gesloopt (kaalslag), met uitzondering van de hemelwaterafvoerinstallatie langs de gevel. De nieuwe installatie is ingepast in het bestaand historisch deel, op een zodanige manier dat de uitstraling en uitvoering van de installatie overeenkomt met de historische uitstraling, maar uiteraard wel voldoet aan de gestelde eisen. Voor het historisch deel is een separate installatie aangebracht.  De installaties van de nieuwbouw en de bestaande bouw zijn door een centraal gebouwbeheersysteem gekoppeld en gemanaged.

duurzaamheid
Het gehele gebouw is voorzien van een WKO installatie met warmtepompen. De WKO installatie verzorgt in de zomer voor vrije koeling. Ook voor het ontvochtigen van de museumzalen wordt o.a. gebruik gemaakt van deze vrije koeling. De volledige installatie zijn vraaggestuurd uitgevoerd zodat er geen onnodige energie verbruikt wordt maar dat het hoogwaardige binnenklimaat wel gewaarborgd blijft. Voor de Museumzalen wordt zoveel mogelijk lucht gerecirculeerd en het aandeel buitenlucht zoveel mogelijk beperkt om de nodige energie te beperken tot een minimum.  Daarnaast zijn alle ventilatoren en pompen zijn frequentiegeregeld uitgevoerd.

In het blad Installatie en Bouw, Mei 2016, stond een artikel over dit museum, klik hier om het artikel te lezen. 

 

Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE
Melfund Group B.V.
Categorieën: Renovatie, Recreatie,

architect & projectmanagement: Hans van Heeswijk architecten
oppervlakte: ca. 4.500 m2 b.v.o.
 

Zoektermen: Museum MORE, Melchers museum,

Bekijk de projectvideo

\