Mindlabs te Tilburg

architect: Ector Hoogstad Architecten oppervlakte: ca. 12.235 m2
191111_WM_EXT4_south
191111_EXT2_east
Mindlabs_interieur_r1
Mindlabs_interieur_r2
Mindlabs_interieur_r3
191111_WM_EXT3B_north

MindLabs is de naam van een samenwerking tussen vier partijen, namelijk Fontys Hogescholen met de opleiding Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg University met het department Cognitive science and Artificial intelligence, de Persgroep Nederland met een aantal regionale nieuwsredacties en onderwijsgroep Tilburg/ROC Tilburg. Deze vier partijen worden gezamenlijk gehuisvest in één gebouw op de Spoorzone in Tilburg. De daarvoor beschikbare locatie is HAL70, dit bestaat uit een aantal verschillende oude hallen welke dienstdeden als werkplaatsen van de Nederlands Spoorwegen. Onderdelen van deze bestaande hallen zullen behouden blijven. Binnen het stedenbouwkundig kader is ruimte voor een bruto vloeroppervlak (bvo) van ca. 12.235 m².
 
Met de opdrachtgevers is afgestemd dat uitgegaan kan worden van een energielabel A+++ voor het totale gebouw, waarbij de hoeveelheid PV-panelen op het dak wordt geoptimaliseerd. Omwille van de overschrijding van het budget is besloten om de PV-panelen nu niet aan te brengen. Ten behoeve van het eventueel later aan te brengen PV-panelen op het dak zal er in de hoofdschakel- en verdeelinrichting een reservegroep worden opgenomen.

Alle verblijfsruimten worden voorzien van mechanische gebalanceerde ventilatie. Alle verblijfsruimten worden geventileerd op basis van 100% verse lucht. De ventilatiehoeveelheid voor de grotere verblijfsruimten (>50 m2) met wisselende bezetting, wordt met behulp van variabel volume kleppen geregeld op basis van de luchtkwaliteit (CO2 gehalte) en ruimtetemperatuur.

De opwekking van warmte (en koude) wordt zoveel mogelijk gerealiseerd door middel van een warmte en koude opslag systeem in de bodem (WKO-systeem) die gekoppeld is aan een warmtepomp. In aanvulling op de warmtepompen wordt een elektrische cv-ketel opgesteld om bij piekbelastingen voldoende verwarmingsvermogen beschikbaar te hebben. Ten behoeve van de verwarming van het gebouw wordt er voorzien in hoofdzakelijk luchtverwarming middels verwarmingsbatterijen in de luchtbehandelingskasten en plafondinductie-units aangevuld met plaatselijk vloerverwarming en enkele radiatoren.
 
De verlichting zal individueel worden geschakeld per ruimte en een decentraal veegschakeling. Bewegingsdetectie is overbrugbaar en uit te schakelen voor presentaties. De sanitaire groepen zullen van een aanwezigheidsdetectie worden voorzien.

Bekijk de projectvideo voor een beeld van het huidige DO.

afbeeldingen: Ector Hoogstad architecten

Mindlabs te Tilburg
Gemeente Tilburg, Stichting Fontys
Categorieën: Renovatie, Onderwijs,

architect: Ector Hoogstad Architecten
oppervlakte ca. 12.235 m2
projectmanagement: HEVO
rol Nelissen: adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid

Zoektermen: mindlabs, Tilburg,

Bekijk de projectvideo


\