MFA gemeentehuis Waalre

architect: De Twee Snoeken oppervlakte: ca. 3.300 m2
waalre-huis-van-de-gemeente-8720_norbert_van_onna
waalre-huis-van-de-gemeente-8798_norbert_van_onna
waalre-huis-van-de-gemeente-6405_norbert_van_onna-copy
waalre-huis-van-de-gemeente-8993_norbert_van_onna

De gemeente Waalre heeft ter plaatse van het oorspronkelijke gemeentehuis een nieuw multifunctioneel gemeentehuis gerealiseerd. Het bestaande monumentale Raadhuis is behouden en geïntegreerd in het Multifunctionele Gemeentehuis.
 
De nieuwbouw staat op de plek van het oude gemeentehuis, dat in juli 2012 door brand werd verwoest. Naast gemeentelijke functies wordt het gebouw ook gebruikt door het multifunctionele centrum ’t Hazzo zodat er een multifunctioneel gemeentehuis gecreëerd is waar een groot aantal verenigingen een onderkomen wordt geboden.

Onderdeel van de opgave was onderzoek naar het herstel van het monumentale gedeelte van het gemeentehuis dat door de brand ernstig was aangetast.
 
Duurzaamheid stond hoog in het vaandel van de gemeente Waalre en daarom is voor dit project een zeer hoge duurzaamheidsambitie neergelegd in de vorm van het creëren van het eerste volledig energie neutrale gemeentehuis van Nederland. Niet alleen de energie die nodig is om het gemeentehuis te verwarmen, te koelen, te voorzien van verlichting en ventilatie wordt lokaal opgewekt, maar ook het energieverbruik ten gevolge van de gebruikers wordt duurzaam lokaal opgewekt, oftewel een echt volledig energie neutraal gemeentehuis.
 
Door uit te gaan van de kracht van een goed doordacht, integraal bouwkundig en installatietechnisch ontwerp is Nelissen deze uitdaging aangegaan. Geen proeftuin van nieuwe technieken maar een integrale samensmelting van bewezen technieken. Door de toepassing van onder andere hoge isolatiewaarden, slimme vraag gestuurde, hoog rendement installaties, een duurzame opwekking van warmte en koude gecombineerd met ca. 1000 m2 PV-cellen, hebben we een negatieve EPC-score van -0,685 weten te behalen. Een ongekend lage waarde die er voor gezorgd heeft dat dit gemeentehuis van Waalre het eerste gemeentehuis in Nederland is dat echt volledig energie neutraal is, dus inclusief het energieverbruik van de gebruikers.
 
Begin januari 2018 is dit prestigieuze project opgeleverd, de PV-cellen kunnen nu maximaal gaan renderen en de gebruikers hebben dit toonbeeld van duurzaam, integraal ontwerpen in gebruik genomen.

Bron foto's: De Twee Snoeken en Burobas

MFA gemeentehuis Waalre
gemeente Waalre
Categorieën: Renovatie, Duurzaamheid, Werken,

architect: De Twee Snoeken
oppervlakte: ca. 3.300 m2
projectmanagement: vb&t
rol Nelissen: adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid

Zoektermen: multifunctioneel gemeentehuis, waalre,


\