Ligne te Sittard-Geleen

_DSC2135Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2077Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2055Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2041Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2051Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2045Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2115Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2152Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC2209Ligne _16-8-2016.DxO_resize
_DSC3810-Ligne-2 _9-9-2016.DxO_resize
_DSC3944-Ligne-2 _9-9-2016.DxO_resize
_DSC3819-Ligne-2 _9-9-2016.DxO_resize gecompr

Ligne is een multifunctionele openbare accommodatie nabij het stadshart van Sittard met daarin een Hogeschool, filmhuis, bibliotheek, museum, commerciële ruimten, appartementen en zorgwoningen. Onder het complex bevindt zich een publieke parkeergarage voor bezoekers van het complex en het naastgelegen centrum van Sittard. Het complex bestaat uit 2 bouwdelen, noord en zuid, waarvoor ieder een aparte architect in handen is genomen. Het noordblok kent een onderwijs-, kantoor-, bijeenkomst-, en woonfunctie. In het zuidblok zitten met name winkels en een bibliotheek. Door al deze functies te combineren wordt er een goede ontmoetingsplek gecreëerd.
 
De duurzaamheidsambitie voor dit project is hoog. Deze wordt gerealiseerd door gebruik te maken van Het Groene Net, een verhoogd rendement voor warmteterugwinning uit ventilatielucht, LED verlichting, PV-cellen en waterbesparende maatregelen.
 
Ligne is aangesloten op Het Groene Net. Voor de opwarming wordt gebruik gemaakt van de restwarmte van het bedrijventerrein Chemelot, aangevuld door de biomassa energiecentrale Sittard. Middels vloerverwarming worden de ruimtes verwarmd. Om de keuken en de horeca in Ligne van warmte voorzien is een zonneboiler op het dak geplaatst.
 
Op een deel van de daken zijn zonnepanelen toegepast en in het glas van de toren zijn zonnecellen verwerkt. Bezoekers van het gebouw kunnen in de centrale hal op een zogenaamde ‘greenscreen’ aflezen hoeveel energie deze zonnepanelen opwekken. Door de toepassing van onder andere LED-verlichting en energiezuinige liften, die circa 30% minder energie gebruiken dan gebruikelijke liften, wordt het energiegebruik zoveel mogelijk teruggedrongen. 

functie heeft verschillende gebruikers met verschillende eisen aan het binnenklimaat maar ook met verschillende gebruikersgedrag en - tijden. Daarom is het hele complex ingedeeld in verschillende klimaatzones (vaak meerdere per gebruiker). Om het binnenklimaat te kunnen beoordelen zijn van de verschillende specifieke situaties simulatieberekeningen gemaakt. Op basis hiervan zijn allereerst de bouwkundige eigenschappen geoptimaliseerd in overleg met de architect. Daarna zijn de aanvullend benodigde installatietechnische voorzieningen bepaald om te komen tot het gewenst klimaat.
 
Een deel van de gebouwen in het plan Ligne krijgt een groendak, bestaande uit een combinatie van vetplanten, kruiden en grassen. Naast de esthetische waarde beschermd het ook de dakbedekking tegen UV, waardoor deze langer mee gaat. Verder zorgt het groendak ervoor dat het fijnstof van het verkeer wordt opgenomen en dat het water langzamer geloosd wordt, waardoor de kans op lokale overstromingen kleiner wordt. 

Bekijk ook de virtuele toer van Dols fotografie.

Ligne te Sittard-Geleen
3W Vastgoed BV
Categorieën: Wonen, Werken, Recreatie, Onderwijs, Duurzaamheid,

Architecten: Jeanne Dekkers Architectuur (noordblok) en Rapp+Rapp Architecten (zuidblok)
Oppervlakte: ca. 49.000 m

Zoektermen: nelissen ingenieursbureau, Ligne, Sittard-Geleen, Jeanne Dekkers Architectuur, Rapp+Rapp, duurzaamheidsambitie, LED, Het Groene Net,

Bekijk de projectvideo


\