Kantoorgebouw Bouwhuis Bouwend Nederland te Zoetermeer

nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer_tweede_huidfacade
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer
nellissen_ingenieursbureau_Bouwhuis_Zoetermeer

Het gebouw bestaat uit twee parkeerlagen en elf verdiepingen met  kantoorruimten, ontmoetingsruimten, bijeenkomstruimten voor leden Bouwend Nederland, congresfaciliteiten, vergaderfaciliteiten, opleidingscentrum BOB, een restaurant en een auditorium.
 
In het Bouwhuis worden diverse toepassingen van duurzaam bouwen en energiebesparende maatregelen in de praktijk gebracht. In de gevel is een innovatief installatiesysteem opgenomen en voor de klimaatregeling wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem.  Ook aan groenvoorziening is gedacht: op het dak van de parkeergarage komt een tuin en op de tiende etage is een patio gepland met binnentuin.
Kenmerkend voor het gebouw is de dubbele huidfaçade die bij dit gebouw toegepast is. Hierdoor was het mogelijk een gebouw te realiseren met veel transparante gevels. Aan de kopse kanten is het gebouw vanaf de tweede verdieping tot en met de elfde verdieping voorzien van een dubbele huidfaçade. Ter plaatse van de tiende en elfde verdieping is de gehele gevel voorzien van een tweede gevel. De dubbele huid wordt gerealiseerd door op een afstand van ca. 1 meter van de thermische gevel van het gebouw, enkel gehard glas aan te brengen. Hierdoor ontstaat een vergrote spouw. Ter plaatse van de tweede verdieping is deze spouw over de volledige lengte open. Op de elfde verdieping is over de volledige lengte van de gevel een spleet van 200 mm aangebracht. In de spouw van de dubbele huidfaçade is buitenzonwering aangebracht.
Om de koeling en voorverwarming van de ventilatielucht van het nieuw te bouwen Bouwhuis te Zoetermeer te verzorgen, wordt gebruik gemaakt van koude-warmteopslag in de bodem.
Om op lange termijn koude-warmteopslag in de bodem mogelijk te maken is een grondwatersysteem aangelegd.

Kantoorgebouw Bouwhuis Bouwend Nederland te Zoetermeer
Stichting Bouwend Nederland
Categorieën: Werken, Duurzaamheid,

Architect: Klunder architecten B.V.
Oppervlakte: ca. 11.000 m² b.v.o. kantoorruimten, congres- en vergaderfaciliteiten en 7.000 m² parkeergarage
 

Zoektermen: nelissen ingenieursbureau, Bouwhuis Bouwend Nederland, Zoetermeer, Klunder architecten, dubbele huidfaçade, warmte-/koudeopslag,


\