gebouw Luna (Potentiaal) TU/e

architect: Diederendirrix oppervlakte: ca. 18.030 m2
IMG_6015
interieur visualisatie_gecomprimeerd
exterieur visualisatie_gecomprimeerd

Potentiaal is van oorsprong een onderwijsgebouw (onder meer voor de faculteit Electrical Engineering). Het maakt deel uit van een ensemble gebouwen van architect Van Embden uit de eerste bouwfase (1957–1965) van de TU/e-campus.
 
Het zestien etages tellende TU/e-gebouw is getransformeerd naar een woontoren, met circa 430 zelfstandige studentenstudio’s. In de gebouwen zijn ook extra voorzieningen zoals kleine winkels, een restaurant en onderkomens voor de culturele studentenverenigingen aanwezig. Op een gedeelte van de 1e én 2e tot en met 14e verdieping zijn studio’s gesitueerd en in de kelder, op de begane grond en deels op de 1e verdieping zijn de gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Met uitzondering van de woningen is het gebouw casco opgeleverd. De bestaande gebouwstructuur en vloeren zijn gehandhaafd gebleven. Het gebouw is opnieuw ingedeeld en heeft een nieuwe gevel gekregen.
 
In de overeenkomst met de TU/e en bouwer Dura Vermeer, die vijftig jaar loopt, is vastgelegd dat het bouwconcern er huisvesting realiseert voor mensen betrokken bij het TU/e Science Park. Dit kunnen studenten zijn, maar ook  jonge buitenlandse onderzoekers. De TU/e zal ongeveer 3.000 m2 ruimte huren voor de cultuurverenigingen die aan de TU/e zijn verbonden. Die zijn nu nog buiten de campus gevestigd. De gebouwen worden door de renovatie duurzaam en energieneutraal. Vastgoedbelegger Camelot is eigenaar van het gebouw en neemt de exploitatie voor haar rekening.

Er is geen buitenzonwering toegepast, maar de zonbelaste gevels hebben zonwerende beglazing gekregen. De ruimtes die aanvullend daarop nog extra zonwering nodig hebben, zijn voorzien van automatisch refelcterende binnenzonwering. Alle gemeenschappelijke voorzieningen worden geventileerd middels mechanisch gebalanceerde ventilatie.
 
De TU/e stoot Potentiaal af als onderdeel van het project Campus 2020, dat als doel heeft tot een compactere universiteit te komen, met minder ruimtegebruik.
 
Oplevering heeft plaats gevonden voor het begin van het academisch jaar 2016 - 2017. Het betreft een Design & Build project.

visualisaties: A2 studio / Diederendirrix 

gebouw Luna (Potentiaal) TU/e
Dura Vermeer
Categorieën: Renovatie, Wonen,

architect: Diederendirrix architecten
oppervlakte: ca. 18.030 m2 b.v.o.
rol Nelissen: adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid

Zoektermen: Luna, Potentiaal, TU/e,


\