distrubutiecentrum FrieslandCampina

met een BREEAM Very Good certificering
FrieslandCampina

Vanwege de sluiting van de fabriek in Eindhoven wilde Friesland Campina zo snel mogelijk van start met het nieuwe geconditioneerde opslag- en distributiecentrum. Het gebouw omvat een gekoeld, geautomatiseerd hoogbouw magazijn totaal 2.750 m2, een                 gekoelde expeditieruimte van 2.650 m2, een gekoelde verdiepingsvloer boven expeditie van 2.650 m2 en  inpandige kantoren (ca. 3 x 120 m2).
 
duurzaamheid
Er wordt een BREEAM ambitie “Very Good” nagestreefd. Wij hebben het commissioning plan geschreven. Het plan beschrijft het proces van verificatie (documentaties en testen) waarmee de prestatie van de gebouwinstallaties wordt gewaarborgd. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat er daadwerkelijk gerealiseerd wordt wat op tekening staat en dat dus aan de wensen van de gebruiker kan worden voldaan, ook in de gebruiksfase.
 
 installaties en bouwfysica
Om alle warmte buiten te houden in een groot koelhuis als dat van Friesland Campina in Maasdam, worden er geen ramen geplaatst, is het dak wit en hebben de loading docks sluizen: deur 2 gaat pas open als deur 1 dicht is. Ten aanzien van bouwfysica gaat het onder meer over de relatie tussen de ruimten en de koude-, maar ook over warmtebruggen die kunnen ontstaan; bij te grote verschillen kunnen die leiden tot condensvorming. Voor de koeling wordt een ammoniakinstallatie gebruikt, wat beter is voor het rendement. Bovendien is het een natuurlijk koudemiddel, dus ook beter voor het milieu dan bijvoorbeeld freonachtige koudemiddelen. Dat levert BREEAM-punten op. Vanwege het temperatuurverschil tussen kantoorgedeelte en distributiegedeelte is er gekozen voor twee volledig gescheiden constructies. De installaties kunnen zo op een egale capaciteit draaien, waarmee het rendement optimaal is.
 

distrubutiecentrum FrieslandCampina
FrieslandCampina
Categorieën: Specials, Duurzaamheid, Werken,

architect: Archicom
functie: opslag- en distributiecentrum
oppervlakte: 12.540 m2
BREEAM Very Good
 

Zoektermen: FrieslandCampina, BREEAM very good, distributiecentrum,


artikel magazine_jul_2015
\