Canisius College te Nijmegen

architect: Kraaijvanger oppervlakte: renovatie ca. 4.300 m2, nieuwbouw ca. 6.300 m2
_DSC8843_Canisius_10-5-2016.DxO_resize
_DSC8009_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC8054_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC7994_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC8019_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC7967_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC8037_Canisius_29-4-2016.DxO_resize
_DSC8845_Canisius_10-5-2016.DxO_resize
_DSC8847_Canisius_10-5-2016.DxO_resize

Het betreft de nieuwbouw (6.300 m2 ) en renovatie (4.300 m2) van het Canisius College, locatie Berg en Dalseweg te Nijmegen. Het is een scholengemeenschap voor isk, vmbo, havo, atheneum en gymnasium, waarbij het renovatiedeel een monumentale status heeft.
 
Het oude schoolgebouw maakt deel uit van een monumentaal ensemble van kerk, school en klooster, gebouwd in 1930. In de loop der tijd is de school diverse malen uitgebreid. Het monumentale gedeelte (ca. 2.600 m2 b.v.o.) en het hoge deel van de aula (ca. 2.270 m2 b.v.o.) worden gerenoveerd, waarbij er een geheel nieuwe bouwkundige schil van binnen wordt gemaakt en de installaties compleet worden gesloopt en vervangen. De overige ruimtebehoefte wordt gerealiseerd in de vorm van vervangende nieuwbouw.
 
luchtkwaliteit Frisse scholen klasse B
Voor de ventilatie wordt een niveau gerealiseerd vergelijkbaar met klasse B van het PvE voor Frisse Scholen. Er is gekozen voor een mechanisch gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning door middel van warmtewielen. De lucht wordt gefilterd en desgewenst verwarmd of gekoeld toegevoerd naar de ruimte. De afgewerkte lucht uit de ruimten wordt teruggezogen en naar buiten afgeblazen. De nieuwbouw maakt gebruik van laag temperatuur verwarming.
 
Het installatieconcept voor de nieuwbouw bestaat uit basisruimte verwarming met vloerverwarming en naverwarming op ventilatielucht, regelbaar per ruimte. De koeling wordt centraal gestuurd middels ventilatie.
Het installatieconcept voor het monumentale bouwdeel omvat basisruimteverwarming middels radiatoren en naverwarming op ventilatielucht, regelbaar per ruimte. De koeling wordt centraal gestuurd middels ventilatie.
 
De luchtverversing is per leslokaal onafhankelijk te regelen en de luchtverversing wordt CO2-gestuurd.
Het gebouw maakt gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem. De warmte koude opslag installatie bestaat uit een open bronsysteem, warmtewisselaar en warmtepomp. De bronnen worden met aansluitleidingen middels een invoerruimte naar de technische ruimte gebracht en aangesloten op het tegenstroomapparaat en warmtepomp.
 
energiezuinige verlichting
In het gebouw wordt bespaard op verlichtingsenergie door het toepassen van hoog frequente TL 5 verlichting met boosterroosters. Deze roosters zorgen voor een betere lichtverdeling, waarbij minder armaturen nodig zijn. Tevens zijn de armaturen uitgerust met een daglichtregeling en is de verlichting geschakeld met een aanwezigheidsdectectie.
Daarnaast zijn er LED armaturen in de gang, op de toiletten, het atrium en de aula gebruikt
 
toegangscontrole / inbraaksysteem
Het toegangscontrolesysteem en inbraaksysteem wordt geïntegreerd in één systeem door middel van een off line kaartlezer op alle deuren binnen het gebouw. Met de code bedienpanelen kunnen zones worden ge(de)activeerd. De passen of sleutelhangers kunnen geprogrammeerd worden op de toegangsrechten van de betreffende persoon.
Het inbraaksysteem bestaat uit een schilbeveiliging op de begane grond en in ruimten die eenvoudig van buitenaf toegankelijk zijn door middel van inbraakcontacten en PIR’s. Tevens worden alle ver-keerszones gedetecteerd (ook op de verdiepingen) en worden alle buitendeuren voorzien van inbraakcontact. 
 
inrichtingsadvies
Nelissen ingenieursbureau is tevens nauw betrokken bij het inrichtingsadvies voor wat betreft de theaterinrichting van de aula, die als multifunctionele (voorstellings)zaal gebruikt gaat worden en bij de inrichting van de Binas lokalen.

Canisius College te Nijmegen
Canisius College te Nijmegen
Categorieën: Renovatie, Onderwijs,

architect: Kraaijvanger
projectmanagement: HaskoningDHV Nederland B.V.
oppervlakte: renovatie circa 4.300 m2 en nieuwbouw circa 6.300 m2

Zoektermen: canisius, canisius college, nijmegen,


\