Energielabels en maatwerkadvies

image

Energieakkoord en verscherpte eisen energielabels

Wettelijk is bepaald dat per 1 januari 2023 alle gebouwen met een kantoorfunctie minimaal energielabel C moeten hebben. In 2030 wordt de eis verhoogd naar label A en uiteindelijk is het vanuit het EnergieAkkoord de bedoeling om in 2050 een volledig energieneutrale gebouwde omgeving te hebben. Op dit moment heeft meer dan de helft van de Nederlandse utiliteitsgebouwen label D t/m G, hier ligt dus nog een hele uitdaging om deze gebouwen voor die tijd energiezuiniger te maken.
 
Wat betekent dit voor uw gebouw? Welke maatregelen moeten genomen worden en wanneer? Het jaar 2023 lijkt misschien ver weg, maar het uitstellen van maatregelen is financieel gezien wellicht niet de beste keuze. Wij kunnen u adviseren en samen een plan opstellen om het vereiste energielabel C in 2023 te behalen. Hiervoor inventariseren we de bestaande situatie van uw (kantoor)gebouw en berekenen we het huidige energielabel. Daarmee bepalen we de meest logische maatregelen die getroffen moeten worden. Hierbij houden we rekening met natuurlijke vervangmomenten van gebouw- en installatieonderdelen in de nabije toekomst (op basis van een meerjarenonderhoudsplanning). Daarnaast is het zinvol om te kijken naar de huidige subsidiemogelijkheden, aangezien die er wellicht in de toekomst niet meer zijn. Het is daarnaast niet alleen belangrijk te focussen op 2023, maar al vooruit te kijken naar de label-eis voor het jaar 2030.
 
Subsidieregeling
De investering voor het implementeren van energiebesparende maatregelen kan door de subsidieregelingen op (korte) termijn terugverdiend worden. Met bijvoorbeeld de energie-investeringsaftrek kan een belastingvoordeel op de vennootschapsbelasting behaald worden. Hiermee kan tot 14% bespaard worden op de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen.
 
Energielabel en maatwerkadvies
Energieleveranciers overtuigen u graag van de enorme energiebesparingen en korte terugverdientijden van energiebesparende en -producerende producten, maar is dat allemaal wel echt zo rendabel? Er zijn vele factoren die invloed hebben op een mogelijke besparing; wat bij het ene gebouw leidt tot een forse verlaging van de energierekening, kan bij het andere gebouw verspilling van vermogen zijn. Een onderzoek naar de bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van uw gebouw(en), biedt inzicht in het huidige energieverbruik. Op basis hiervan kunnen wij u adviseren over de maatregelen die daadwerkelijke energie besparen en op termijn geld kunnen opleveren.
 
Verdere informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp of bekijken wat de mogelijkheden zijn voor uw gebouw? Neem dan contact met ons op, onze gecertificeerde EPA adviseurs staan u graag te woord.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

het onderstaande team helpt u graag verder!
Thijs van Duijnhoven

Thijs van Duijnhoven

Thijs van Duijnhoven

adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid

EPA adviseur

040 248 46 56

Marjoël Meijer

Marjoël Meijer

Marjoël Meijer

adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid

EPA adviseur

040 248 46 56

\