oktober 4, 2024

GPR Gebouw Expert Irene Sopjes wijst de weg naar duurzame gebouwen

Bij Nelissen ingenieursbureau zijn we trots op onze collega’s die zich continu blijven ontwikkelen. Met Irene Sopjes hebben we sinds juni dit jaar een gecertificeerde GPR Gebouw Expert in huis. “Het examen was intensief en behandelde de diverse duurzaamheidsaspecten van GPR Gebouw,” vertelt Irene. ”Het behalen van het examen geeft me het vertrouwen dat ik nog beter bij kan dragen aan het realiseren van de concrete duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers. Dit is weer een mooie stap voorwaarts in mijn carrière bij Nelissen”.

Haar kennis en inzet maken haar een cruciale schakel in onze missie om ‘slimme duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen’ naar een hoger niveau te tillen. De eerste certificaten konden niet lang uitblijven. Voor de gebouwen A, B en C van het project Zaanse Helden vierden we in juli de oplevering, en inmiddels zijn de GPR certificaten officieel binnen. Een mooi moment om uit te lichten hoe GPR-certificering bijdraagt aan het realiseren van duurzame, toekomstgerichte gebouwen.

Project Zaanse Helden

Het bouwplan van vastgoedontwikkelaar Altera omvat 607 woningen, verdeeld over 10 woongebouwen met een gemeenschappelijke parkeergarage en een openbaar toegankelijk groen daklandschap. Nelissen ingenieursbureau trad in opdracht van Stebru op als duurzaamheidsadviseur, en verzorgde integraal advies voor installaties (werktuigbouwkundig en elektrotechnisch), bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Dit soort projecten laten zien hoe slimme duurzame oplossingen mensen direct ten goede komen.

Irene: “Het was een mooie ervaring om voor dit project de GPR certificering te mogen verzorgen. Nelissen ingenieursbureau is daardoor letterlijk van begin tot eind bij het project betrokken geweest.”

GPR methodiek en subsidies

Het GPR-certificaat is meer dan alleen een stempel van duurzaamheid – het is een bewijs van kwaliteit op vijf thema’s:

  • Energie – Hoe energiezuinig is het gebouw?
  • Milieu – Hoeveel impact heeft het gebouw op het milieu?
  • Gezondheid – Is het gebouw gezond voor de mensen die erin wonen of werken?
  • Gebruikskwaliteit – Is het gebouw comfortabel en goed in gebruik?
  • Toekomstwaarde – Hoe goed is het gebouw voorbereid op toekomstige veranderingen?

Gebouwen met een hoge GPR-score verbruiken minder energie, hebben minder impact op het milieu en bieden een gezonder binnenklimaat. Dit leidt tot lagere kosten en maakt het gebouw aantrekkelijker voor gebruikers. Irene en ons team begeleiden opdrachtgevers bij het behalen van hun duurzame doelen. Bovendien kan een GPR-certificaat nodig zijn voor het verkrijgen van subsidies, zoals DUMAVA of MIA\Vamil.

Wat betekent ontwerpen met een GPR-ambitie in praktijk?

Irene heeft samen met haar collega’s en het volledige ontwerpteam de duurzaamheidscertificering voor Zaanse Helden verzorgd. “Het was een mooie ervaring om voor dit project de GPR certificering te mogen verzorgen. Nelissen ingenieursbureau is daardoor letterlijk van begin tot eind bij het project betrokken geweest.”

Ontwerpen met een GPR-ambitie betekent dat we voor elk thema specifieke maatregelen nemen. Bij Energie & Milieu hebben we allereerst een lage EPC-score behaald, bijvoorbeeld met energiezuinige verlichting in verkeers- en buitenruimten. Ook zijn er tochtportalen in elke woning geplaatst, is duurzaam hout gebruikt en is hemelwater ontkoppeld en afgevoerd naar oppervlaktewater. Voor Gezondheid hebben we CO2-gestuurde ventilatie geïnstalleerd en ventileren we alleen als er mensen aanwezig zijn, wat niet alleen zorgt voor een beter binnenklimaat, maar ook een efficiënt energiegebruik. Dankzij een TO-berekening (temperatuuroverschrijding) hebben we al vroeg in het project kunnen sturen richting een goed thermisch comfort. Bij Gebruikskwaliteit hebben we rekening gehouden met brede gangen en deuren, evenals sociale veiligheid door glas in deuren te plaatsen, verlichting in bergingen te installeren en goed zicht op de openbare ruimte te houden. Voor Toekomstwaarde is onder andere de gevel voorbereid op buitenzonwering, zijn alle verdiepingen rolstoeltoegankelijk en heeft het gebouw een ‘educatieve’ functie: systemen voor verduurzaming, zoals PV panelen, zijn zichtbaar net als de voorzieningen ter verbetering van de biodiversiteit.

Dankzij deze en andere maatregelen scoorde het project hoog op alle thema’s en draagt het bij aan een duurzame, gezonde leefomgeving.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Zaanse Helden is slechts één van de vele projecten waar we GPR-certificering toepassen om duurzame en toekomstgerichte gebouwen te realiseren. Met Irene als GPR Gebouw Expert en al onze andere collega’s met hun kennis en expertise, blijven we onze opdrachtgevers integraal ondersteunen bij het realiseren van hun duurzaamheidsambities. Bij Nelissen ingenieursbureau moedigen we daarnaast onze medewerkers continu aan om zichzelf te blijven ontwikkelen en mee te groeien met de veranderende, uitdagende wereld. Of je nu klant of collega bent, samen bouwen we aan een duurzame toekomst.