december 17, 2024

EPA/maatwerkadvies: slimme keuzes voor een duurzame toekomst

Roeland van Witzenburg en Jorrit Spuijbroek hebben onlangs hun diploma voor EPA/maatwerkadvies behaald. Allereerst, gefeliciteerd! Goed nieuws ook voor onze duurzaamheidsadvisering: we kunnen daarmee doorgaan zoals u van ons gewend bent. Mick Dekkers behaalde eerder al zijn EPA/U-diploma. Wat ons betreft ontwerpen we dus nog veel meer slimme, duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen.

Hoe duurzamer het gebouw, hoe beter voor de wereld. Daarom moedigen we het aan wanneer een opdrachtgever of gebouweigenaar een hoge duurzaamheidsambitie voor het gebouw heeft. Daarnaast verhoogt een beter energielabel de marktwaarde van vastgoed. Tegelijkertijd begrijpen we dat er andere belangen kunnen meespelen bij het verduurzamen van een gebouw. Ons maatwerkadvies helpt opdrachtgevers bij het maken van weloverwogen keuzes die aansluiten bij hun specifieke wensen en situatie. Bovendien is een maatwerkadvies soms noodzakelijk voor het aanvragen van mogelijke subsidie, zoals DuMaVa-subsidie (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed).

Wat is een EPA/maatwerkadviseur?

Een EPA/maatwerkadviseur heeft kennis op energetisch, technisch maar ook sociaal en financieel/economisch gebied om gebouweigenaren en gebruikers te voorzien van goed onderbouwde adviezen. Lees hier meer over Energielabels en maatwerkadvies.

Waarom kiezen voor een maatwerkadvies?

Een maatwerkadvies is bedoeld voor bestaande gebouwen en geeft inzicht in gebouwgebonden energiebesparende maatregelen, inclusief de gevolgen voor comfort en binnenmilieu. Een maatwerkadvies is niet alleen nuttig om de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid te halen, ook voor gebouweigenaren heeft het voordelen. Het grootste voordeel is inzicht. Inzicht in de huidige energetische situatie van het gebouw en in (financieel) rendabele energiebesparende maatregelen. De basis van een maatwerkadvies is altijd een gebouwopname.

Jorrit: “Bij bestaande gebouwen gaat het vaak enkel over een energielabel, maar wij als maatwerkadviseurs bepalen én geven inzicht in de energieprestatie van het gebouw. Dan weet je wat een gebouw aan energie verbruikt en wat het duurzaam opwekt. Daar kun je echt iets mee.”

Het staat elke gebouweigenaar of gebruiker van elk bestaand gebouw vrij om een maatwerkadvies aan te vragen. Soms is een maatwerkadvies verplicht voor het aanvragen van subsidie.

Onze aanpak: duurzaam en integraal

Bij Nelissen ingenieursbureau combineren we onze expertise in bouwfysica, werktuigbouwkunde en elektrotechniek om tot een integraal maatwerkadvies te komen. Eerst bepalen we het energielabel op basis van een theoretisch energieverbruik en dat ijken we met het werkelijke energieverbruik. Dan stellen we bouwkundige en installatietechnische maatregelen voor, die passen bij de wensen van de opdrachtgever. Deze aanpak maakt ons advies niet alleen betrouwbaar, maar we kunnen nog beter maatregelen doorrekenen.

Roeland: “Wat wij bij Nelissen ingenieursbureau doen is het maatwerkadvies ook meenemen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Hierdoor kan een gebouweigenaar duurzame maatregelen combineren met het geplande onderhoud. Bijvoorbeeld: als dakvervanging over een jaar gepland staat, combineren we dat met na-isoleren en het plaatsen van PV-panelen. Zo ontstaat een duurzaam MJOP.”

Klaar voor een duurzamere toekomst?

Elk jaar volgen onze gecertificeerde collega’s een cursusdag om hun kennis actueel te houden en ervaringen met elkaar te delen. Met ons uitgebreide team, inclusief gecertificeerde EPA-adviseurs blijven we bij Nelissen ingenieursbureau streven naar slimme, duurzame oplossingen voor mensen in gebouwen. Met een maatwerkadvies kunnen opdrachtgevers en gebouweigenaren weloverwogen, rendabele keuzes maken voor een duurzamere toekomst. Inmiddels benieuwd hoe een maatwerkadvies uw gebouw kan verduurzamen? Neem contact met ons op!