oktober 7, 2022

Station Amsterdam Amstel en schoenenkwartier Waalwijk genomineerd voor Publiek gebouw van het Jaar 2022

Station Amstel te Amsterdam en het Schoenenkwartier te Waalwijk zijn genomineerd in de categorie Publiek gebouw van het Jaar 2022, als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022. De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen gekeken naar maatschappelijke relevantie, vakmanschap en innovatie.

 

Station Amstel te Amsterdam is ontworpen door Office Winhov. Wij zijn bij dit project betrokken geweest als adviseur elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De jury zegt het volgende over dit project:

‘De architecten hebben een forse moderniseringsslag moeten doorvoeren. Een op zich mooi monumentaal gebouw dat in de loop der tijd was dichtgeslibd, is nu op subtiele manier weer tot leven gebracht. De hal is lichter en luchtiger, aan de buitenzijde oogt het gebouw weer helder en strak. De genialiteit van het oorspronkelijke ontwerp is weer goed te zien; juist de genuanceerdheid en de ingehouden benadering van office winhov wordt door de jury gewaardeerd. Daarnaast vindt de jury het knap hoe hier onder moeilijke omstandigheden vakkundig is gewerkt; het station bleef tijdens de werkzaamheden functioneren en het ontwerp is tijdens de bouw gedurende meerdere jaren steeds bijgestuurd.’

 

Het Schoenenkwartier te Waalwijk is door Civic ontworpen. Wij waren bij dit project betrokken als adviseur elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. De jury zegt over dit project het volgende:

‘De jury vindt het Schoenenkwartier op een heel ingetogen, sensitieve en haast onopvallende manier ingepast in het bestaande ensemble van Kropholler. Dat is te prijzen omdat het een van diens beter bewaard gebleven ensembles is. De voormalige binnentuin is tot een tuinzaal gemaakt, die, met het aangrenzende café, echt een publieke ruimte is geworden. Vanaf het plein is deze toevoeging net te zien, maar het abstracte volume detoneert zeker niet. De wijze waarop het kantoor uit de jaren 1980 is opengezaagd en betrokken bij de rest is een gedurfde ingreep, die sterk is uitgewerkt en goed ingezet. Het gehele ontwerp is afgemaakt tot in de details.’

 

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 12 oktober 2022.