oktober 6, 2022

Museum Arnhem winnaar Nationale Staalprijs 2022

Museum Arnhem heeft de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie utiliteitsbouw gewonnen.

Het bestaande monumentale deel van het Museum Arnhem gerenoveerd en verder uitgebreid met een nieuwe vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel architecten. Pieters Bouwtechniek heeft de constructie ontworpen voor de aanpassingen in het bestaande gebouw en voor de nieuwbouw. Het gebouw heeft geen tussenkolommen, waardoor het gebouw flexibel indeelbaar is. Verder is er een ingenieus ‘uitschuifsysteem’ bedacht om het zwevende nieuwbouwdeel op haar plek te krijgen. Er mochten geen ondersteunende palen in de stuwwal geheid worden, want die is kwetsbaar en bovendien cultuurhistorisch erfgoed. Een techniek uit de bruggenbouw is ingezet vanwege het bouwen op deze voor Nederlandse begrippen zeer steile en kwetsbare helling, dit was nog niet eerder toegepast in de bouw. De aannemer was Rots Bouw, Rijnstaal Nieuwegein was verantwoordelijk voor de staalconstructie.

Wij zijn als adviseur installaties betrokken geweest bij het project.