september 28, 2022

Start bouw De BrinkToren in Amsterdam

Komende maandag gaat de bouw van de 90 meter hoge BrinkToren van start. De BrinkToren vormt straks de afronding van de hoogbouwstrip op Overhoeks. Deze markante toren wordt een groene, duurzame en bruisende verticale buurt, met een grote diversiteit aan woningen voor een gevarieerde groep mensen. Het plan bestaat uit 400 woningen, waaronder 112 sociale huurwoningen voor wooncorporatie Ymere, 23 zorgwoningen, een buurtkamer en 266 middeldure huurwoningen. De BrinkToren krijgt naast de entrees van alle woningen diverse voorzieningen zoals horeca, flexplekken en een Van der Pekbowling.

De BrinkToren is speciaal ontworpen om zoveel mogelijk interactie te laten ontstaan tussen alle bewoners uit de verschillende woningtypes in de toren én tussen de nieuwe bewoners en de bewoners uit de buurt daaromheen. Het ontwerp is gemaakt door Mecanoo architecten. Wij zijn bij het project betrokken als adviseur installaties en bouwfysica.

Naast de sociale kwaliteit en aandacht voor gezondheid van de bewoners van de BrinkToren, is het technisch concept van deze hoogbouw ook uiterst duurzaam. Met een negatieve EPC-score is de toren meer dan energieneutraal. De woningen worden verwarmd en gekoeld met een WKO-installatie. De energie wordt opgewekt met verticale zonnepanelen op de gevels en op het dak wordt het eerste ‘powernest’ (windturbinecombinatie) van Amsterdam geplaatst. De terrassen en daken zijn zogenaamde ‘polderdaken’, waardoor er waterberging kan plaatsvinden en er groene binnentuinen en dakterrassen worden gecreëerd. Verder biedt de parkeergarage ruimte aan enkel elektrische deelauto’s- en fietsen. Dat maakt de BrinkToren de eerste energiepositieve woontoren van Nederland.