september 20, 2022

Entreepark en paviljoen AMC genomineerd voor zorggebouw van het jaar 2022

Het entreepark en paviljoen van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) is genomineerd in de categorie zorggebouw van het jaar 2022, als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022. Het entreegebied is ontworpen door Temp.architecture & studio Nuy van Noort, wij zijn als adviseur installaties en bouwfysica betrokken geweest bij het project. De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen gekeken naar maatschappelijke relevantie, vakmanschap en innovatie.

Over het Entreepark en paviljoen van Amsterdam UMC zegt de jury het volgende:

‘Een park, entreepaviljoen en groen voetgangersdek geven het gesloten, institutionele gebouw van het AMC een gastvrij en representatief gezicht. Het paviljoen stelt met een heldere, intuïtieve routing, vloeiende lijnen, vriendelijk materiaalgebruik en uitzicht op een groene omgeving de bezoeker op zijn gemak. Het park en voetgangersdek nodigen uit tot bewegen en dragen bij aan een gezonde stad. Groen en waterlopen zorgen voorts voor verkoeling, een minder luchtvervuiling en geluidshinder en verbeterde waterhuishouding.

De jury ziet het belang en het functioneren van het ontwerp voor de oplossing van de complexe logistiek. Het paviljoen is een helder structurerend element voor de vele verschillende verkeersstromen en biedt daarbij, samen met de parkachtige omgeving, ook verblijfskwaliteit. De vloeiende vormen doen prettig aan suggereren een vanzelfsprekende richting. Het paviljoen is compact, licht, vriendelijk en helder. De jury vindt dit een voorbeeld van hoe architectuur en interieur mensen met een minimum aan stress kan begeleiden naar een plek waar ze liever niet zijn. Een goede entree is enorm belangrijk bij een academisch ziekenhuis.’

 

De vier genomineerden in de categorie zorggebouw van het jaar 2022 zijn:

•          Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC, locatie AMC – Temp.architecture & studio Nuy van Noort
•          Isala Meppel – Vakwerk architecten
•          Jeroen Pit Huis – Concrete Architectural Associates
•          Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen – Thoben & Minten en EGM architecten