december 1, 2021

koop- en realisatieovereenkomst voor Porseleinen toren en hof getekend

Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, en de gemeente Delft hebben de koop- en realisatieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van Porseleinen Toren. De Porseleinen Toren wordt een woontoren met op de begane grond horeca. Ernaast komen nog eens 17 stadswoningen: Porseleinen Hof.

Porseleinen Toren en Porseleinen Hof zijn onderdeel van Abtswoudse Hof, één van de drie buurten van Nieuw Delft. Centraal gelegen nabij het centraal station en de historische binnenstad van Delft met al haar voorzieningen. Het nieuwbouwprogramma bestaat uit een woontoren met 85 huurappartementen, ongeveer 200 m2 horeca en 17 stadswoningen (koop) met stallingsgarage en daktuinen. De toren bevat diverse typen appartementen en heeft naast de horeca op de begane grond, een collectieve skybar op de vierde verdieping met een groene daktuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van het groen en het uitzicht op de stad.

Wethouder Martina Huijsmans van de Gemeente Delft is trots op deze mooie ontwikkeling; “Porseleinen Toren is een aanwinst voor Nieuw Delft.  Niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar voor iedereen. Het gebouw zal er schitterend uit gaan zien en is ook nog eens innovatief, duurzaam en gericht op de toekomst. Als straks de horeca opent zal Nieuw Delft nog levendiger worden”.

De naam Porseleinen Toren komt niet uit de lucht vallen. De wit geglazuurde gevelstenen en het matte keramische materiaal geven het gebouw een ‘porseleinen’ uitstraling. Het ontwerp is van Orange Architects.

Henri van Dam, directeur Synchroon: “Wij zijn blij dat we een dergelijk mooi gebouw aan de binnenstad van Delft mogen toevoegen tezamen met nog eens 17 stadswoningen. Het woongebouw is niet alleen fraai om te zien maar ook heel duurzaam met voldoende ruimte voor biodiversiteit.”

Porseleinen Toren wordt voorzien van een innovatieve energievoorziening waarvoor de grond niet belast wordt. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door slim gebruik van lucht-water warmtepompen en droge koelers op het dak. Zonnepanelen, een circulair gevelsysteem, een klimaatadaptief ontwerp en aanleg van stadsnatuur en nestgelegenheden op de daken en in de gevel, maken Porseleinen Toren duurzaam. Door het aanbod van deelmobiliteit en vele fietsparkeerplekken in combinatie met een goede ov-aansluiting, is de uitstoot door mobiliteit klein.

Nelissen is bij het project betrokken als adviseur installaties en bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.