december 4, 2020

Getransformeerde campus voor Fontys Hogescholen in Eindhoven

De bestaande campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven wordt de komende jaren getransformeerd van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Barcode Architects ontwerpt samen met OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten deze nieuwe ambitieuze Fontys Campus.

Om ruimte te maken binnen de huidige campusomgeving wordt het grote, bestaande gebouw R1 afgebroken. Ook worden de hekken die de campus omsluiten verwijderd, zodat het gebied zich veel meer openstelt naar de stad Eindhoven.

‘Groot in kleinschaligheid’ is een belangrijk onderdeel van de onderwijsvisie van Fontys Hogescholen. Het onderwijs kent een kleinschalige organisatie, waarbij iedere student gemakkelijk zijn eigen plek vindt. Barcode Architects heeft dit vertaald naar een ontwerpvoorstel waarbij de 24.000 m2 aan nieuw programma niet wordt ondergebracht in één groot gebouw, maar in drie losse volumes.

De nieuwe onderwijsgebouwen worden zo geplaatst dat ze samen met de bestaande gebouwen een eenheid vormen. Tezamen omzomen ze een binnengebied, een groene openbare ruimte van 4 ha die uitnodigt tot ontmoeten en verblijven, met als dé eyecatcher van de campus het bruisende stadsplein. Aan de oostzijde, langs de JF Kennedylaan, krijgt de campus een royaal groen voorplein die de stad met de campus verbindt. Aan de noord- en zuidzijde, grenzend aan de Rondweg en de Rachelsmolen, voegen we meer informele entrees toe voor lokale gebruikers en bewoners, wat de doorwaadbaarheid van de campus bevordert.

In onze visie voor de nieuwe campus heeft elk instituut niet langer een eigen gebouw waarin al het onderwijs plaatsvindt. Functies en activiteiten worden zoveel mogelijk gedeeld om kruisbestuiving en ontmoeting te stimuleren. Gebouw 1 (4.000 m2) is hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor de hele Fontys-gemeenschap toegankelijk zijn, zoals de mediatheek, het auditorium en het restaurant. Gebouw 2 (8.000 m2) opent zich naar de stad. In dit gebouw is het praktijkgericht onderwijs ondergebracht en ontvangen cliënten zorg in het zorgcentrum als onderdeel van het onderwijscurriculum. Gebouw 3 (12.000 m2) vormt een flexibele thuisbasis voor de verschillende onderwijsinstituten binnen Fontys, met werkplekken voor medewerkers en studenten en onderwijsruimten.

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken, minibossen, open velden en een wadi met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel, die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte. Het stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, op weg naar een ander gebouw, of omdat het een fijne plek is om af te spreken. Midden op het plein komen een groot tribune-element en een natuurlijke zitkuil die kunnen worden gebruikt als informele ontmoetingsplek, of voor een lezing of andere evenementen. In het landschap zijn verschillende outdoor leslokalen ontworpen, waar onderwijs en overleg kan plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus nog meer gestimuleerd. Het doel van ons ontwerp voor de nieuwe Campus Rachelsmolen is een gezonde leer- en leefruimte te creëren voor nu en in de toekomst.

Eind 2020 wordt begonnen met de sloop van gebouw R1. Naar verwachting wordt de nieuwe campus bij aanvang van het collegejaar in september 2023 in gebruik genomen.

 

Projectinformatie

Locatie: Eindhoven

Programma: Masterplan, drie onderwijsgebouwen

Opdrachtgever: Fontys Hogescholen

Jaar: 2019 – heden

Status: Definitief ontwerp

BVO: 24.000m2

Partners: OKRA Landschapsarchitecten, Hollandse Nieuwe, ABT, Arcadis, Peutz, Nelissen